Är jakt en nödvändighet eller lyx

by Lisa Jakobsson
Blaser jakt

Vi har i alla tider jagat, först och främst för att överleva. Senare för att driva bort rovdjur från boskap och ännu senare för att status. Varför vi jagar idag är upp till var och en, men faktum är att jägare har ett mycket viktigt jobb. De ansvarar tillsammans för att vårt viltdjursliv i Sverige är i balans. Vi är trots allt högst upp i näringskedjan.

Jakt då och nu

Förr var jakten fri, du fick gå på jakt för hushållssyfte. Det kallade för allmogejakt. Senare tog kronan över och idag är det markägarna som ansvarar för jakten på deras mark. Kan de inte sköta det, kan de arrendera ut jakträttigheterna till någon annan.

Vi har även bättrat på våra jaktmetoder, vilket ger en mer effektiv jakt och mindre lidande för viltet som jagas. Förr användes många fällor, och olika typer av fångstgropar. De jaktvapen som fanns då var tunga, otympliga och förhållandevis långsamma att ladda med ammunition.

Jaktvapnen utvecklas hela tiden

Idag har vi kommit långt i utvecklingen av jaktvapen. De har blivit smidigare, lättare, snabbare och snyggare. Om det är en viktig faktor. Ett vapen som ligger i framkant här är Blaser R8, som är ett av få vapen på marknaden med tumhålskolv. Dessutom kan du bygga ditt eget jaktvapen, och välja allt från förkolv till kaliber på den. Det är så mycket mer än din vanliga hederliga älgstudsare med andra ord.

Lyxen att få lov att jaga

Jakt har gått från att vara en livsnödvändighet till en social status-grej. Det är inte längre för att vi måste överleva som vi jagar. Nu är det ett tillfälle att umgås, njuta av naturen och koppla av från vardagens stress.

Vi väljer jaktlag med lika stor noggrannhet som vi väljer skola till barnen, vi spenderar massor med tid för att hitta den perfekta jakt-outfiten och vi lägger ännu mer energi på att posta på sociala media att vi är naturmänniskor.

Då är det en självklarhet att det finns influencers i jaktvärlden med. De sätter exempel på hur vi ska se ut, vilka vapen vi ska använda, och vilka områden eller vilt som är bäst att jaga. Här har Blaser R8 gjort ett stort avtryck. Det är ett bra vapen, med en hög prislapp. Men kan du ha alla vapen du behöver i ett är det värt varenda krona. Läs mer om Blaser R8 i jaktbutik.nets guide här!

Är det inte intressant hur jakten har kunnat ändras så mycket, så otroligt fort? Det var inte längesen – jämförelsevis – som vi var tvungna att jaga om vi inte ville svälta ihjäl. För ett par hundra år sen var det allt vi kunde göra. Idag har vi ett överflöd av mat i affären, och vilt har blivit en lyxvara.

Jakt är ett behov

Till viss del är det kanske en lyx att kunna skjuta, stycka, och äta sitt eget kött. Det är också en nödvändighet att jaga vilt för att hålla storleken på stammarna under kontroll. Förr var vilddjur ett allvarligt hot mot böndernas boskap, idag utgör det inte samma hot även om det ändå finns där.

Related Posts