Bästa ölen på Systembolaget

by Lisa Jakobsson

Det finns 60 olika ölstilar på Systembolaget med varierande prislista. Smaken är som bekant olika, och här hjälper vi dig lite på traven och tipsar om de bästa som finns i sortimentet just nu.

I butiken hos Systembolaget Hälla hittar du också det mesta i ölsortimentet om du föredrar personlig rådgivning.

Tjeckisk öl på systembolaget

En av de bästa öl Systembolaget kommer från Tjeckien. Tjeckisk öl Systembolaget är oftast en ljus lager med god beska och lagom sötma. Klassikern är Pilsner Urquell, men mest populär är nog Staropramen med sin smak av apelsin, honung och örter. Dock knappar Krusovice in stort – en lager med maltig smak av knäckebröd, aprikos, honung och örter.

Tjeckisk öl på systembolaget

Vill du prova en mörk tjeckisk lager kan vi rekommendera Budvar Budejovicky Dark Lager som passar fint till vilt och rostade rotfrukter – en typisk höstöl alltså.

Lätt sommaröl

När det är varmt ute är det extra läskande med en god, kall öl under parasollet. Den spanska Estrella Damm är en lättdrucken, ljus lager med ton av frisk citron, bröd och majs och med välbalanserad kryddning. Perfekta sällskapsölen eller som dryck när du grillar. Den passar även till kryddstarka rätter av fisk eller ljust kött.

Vill du testa en fruktig öl som aperitif väljer du med fördel Dugges Stillwater Atrisanal Tropic Thunder. Smaken är syrlig och har inslag av både persika, ananas och blodapelsin.

Svensk öl

Vill du satsa på lokalt och ekologiskt rekommenderar vi Wisby Weisse från Gotlands Bryggeri. I den får du en veteöl med smak av aprikos, banan, vetebröd, kryddor en smula citrus. Ölen går bra med lättare fiskrätter och ljust kött med hetta.

Svensk öl

En Svensk Ekologisk NEIPA bjuder Ölsbo Gårdsbryggeri på med fruktig smak och tydlig beska samt inslag av tropisk frukt, sirapslimpa och grapefrukt. Denna är god både som sällskapsdryck eller till lamm- och nötkött. Är du sugen på en somrig ale rekommenderar vi Svensk Sommar IPA från Ölbryggeriet, också den med tydlig beska samt inslag av grape, ananas, citron och örter.

Mellanmörk och mörk lager

Många anser att den bästa ölen på Systembolaget är de mörkare ölsorterna. De har blivit väldigt populära och det finns över 200 ölsorter att välja på. En nykomling är Coppersmith´s The Steam Beer. Det är en mellanmörk lager med fruktig, nyanserad smak och tydlig beska och inslag av fruktkaka, aprikosmarmelad, kryddor, apelsin och honung.

Mellanmörk och mörk lager

Passar perfekt till lamm eller nöt och som sällskapsdryck. En annan nykomling är Hantverksbryggeriets Amber Lager med en smak av apelsinchoklad, farinsocker, aprikos och örter. Denna passar lite till ljusare kötträtter såsom fläsk eller lamm.

Glutenfri öl

Tillhör du skaran som inte tål gluten behöver du inte misströsta. I Systembolaget sortiment öl finns gott om sorter som är glutenfria men som ändå har den goda smaken.

Glutenfri öl

Rådanäs IPA är ett exempel på en India Pale Ale med fruktig smak och tydlig beska, vilken har inslag av torkad ananas, sockerkaka, rosmarin, grapefrukt och nektarin. Föredrar du en ljusare lager kan vi erbjuda Crocodile Glutenfri som har brödig smak med inslag av citrus och aprikos och som passar fint till heta fisk- eller skaldjursrätter.

Related Posts