Bra saker att känna till om lån 

by Lisa Jakobsson

Om du går i lånetankar och någon gång har utfört en googlesökning på exempelvis “lån” så har du med största sannolikhet blivit bombarderad av både information och reklam. Varje år så tecknar svenskarna upp sig på hundratusentals olika typer av lån, någonting som har lett till att konkurrensen på den svenska lånemarknaden är enorm. 

Men detta har också lett till att det inte är särskilt ovanligt att svenska långivare har ett och annat frågetecken kring en lång rad olika saker som har med lån att göra. Även om det kan verka väldigt bekvämt och självklart att vända sig till sin bank för att låna pengar så kan det alltid vara bra att veta vilka möjligheter som finns tillgängliga. I den här texten kommer du att kunna läsa kring olika typer av långivare, hur man hittar det bästa lånet och annan praktisk information som är bra att ha koll på.

Vilka typer av långivare kan man vända sig till? 

På den svenska lånemarknaden av idag så finns det primärt två olika typer av långivare som man kan vända sig till. Den första är, ganska självklart, banker. Svenska banker erbjuder idag sina kunder möjligheten att teckna upp sig på en lång rad olika lån och detta är ett populärt alternativ bland många. Det finns en relation sedan tidigare med banken och många känner att det är ett företag som går att lita på. 

Men det går även att vända sig till fristående långivare. Dessa långivare har specialiserat sig på att erbjuda lån till individer som kanske har svårt att bli beviljade på lån hos en bank, eller så erbjuds det marginellt bättre räntor. Vad man väljer att vända sig till är helt och hållet upp till en själv, men det viktigaste är att det känns bra samt att man känner sig nöjd med den räntan som man får. 

Vikten av att jämföra lån kan inte underskattas

Det absolut bästa sättet att hitta ett lån som passar in väl på en själv och ens egen unika situation är genom att jämföra lån. Detta kan man göra genom att klicka sig runt från hemsida till hemsida och manuellt jämföra de olika erbjudanden som man får ta del av. Detta är dock tidskrävande och det är långt ifrån säkert att du kommer att kunna ta del av alla erbjudanden som finns på lånemarknaden. 

Istället så är det bättre att vända sig till en jämförelsetjänst, exempelvis som den som går att hitta på finansruset.se. Jämförelsesidor har blivit allt mer populärt under senare år och är idag ett ovärderligt verktyg att för svenska låntagare att använda sig av eftersom det finns så många olika långivare att välja bland. Genom att jämföra alla lån som är tillgängliga så får man på bara några minuter en heltäckande översikt kring vad som finns att välja bland. Det är oerhört viktigt att man genomför en jämförelse oavsett vilken typ av lån man är ute efter att teckna.

Exempel på sunda och osunda lån 

Det finns en regel inom privatekonomi som lyder att det alltid är en dålig idé att låna pengar för att konsumera. Att låna pengar kan vara ett väldigt kraftfullt ekonomiskt verktyg, men det måste användas på rätt sätt. Därför bör man aldrig låna pengar för exempelvis resor, och om man lånar för att konsumera så bör det vara för någonting som är absolut nödvändigt såsom exempelvis vitvaror eller ett fordon för att kunna ta sig till och från arbetet. Exempel på sunda lån kan också vara någonting som skapar långsiktigt värde, såsom exempelvis en renovation av bostadens kök eller badrum.