Så här gör du perfekt friterad kyckling – ett universellt recept

by Simon Engblom
FIRED

Hela världen älskar friterad kyckling. I städer som Stockholm och Göteborg kan du köpa den överallt. Men ännu bättre är att göra den själv! Det finns fallgropar som leder till torr och trist kyckling men i den här texten får du några tips på hur du gör perfekt friterad kyckling.

Quick facts about fried chicken

UrsprungSkottland och Västafrika
Äldsta receptet1830-tal
MatkulturerHela världen
TillagningFritös

The story behind fried chicken

Friterad kyckling, eller fried chicken, är en klassisk rätt från den amerikanska södern. Precis som så mycket från Nordamerika har den tillkommit i en smältdegel av influenser från hela världen. Man brukar säga att friterad kyckling har två ursprung: Skottland och Västafrika. Skotsk kyckling friterades i fett men utan kryddor. Västafrikansk kyckling friterades med smet och kryddor i palmolja.

Den västafrikanska rätten introducerades i Amerika av förslavade människor från Västafrika under 1700-talet. I USA blev rätten en mix av skotska och afrikanska tekniker. Att sälja friterad kyckling blev tidigt en viktig inkomstkälla för amerikansk-afrikanska kvinnor. Över tid spreds det afrikansk-amerikanska sättet att fritera kyckling till resten av USA och till hela världen. Det är inte så konstigt, med tanke på hur fantastiskt gott det är.

Recipe for fried chicken – first step

När du själv ska ge dig på att fritera kyckling finns det några saker du ska tänka på. Det första är själva kycklingen. Börja med att dela upp den i mindre bitar. Om du har en hel kyckling sorterar du det vita köttet för sig och det mörka för sig. Du kan använda nästan vilken kyckling som helst. Du kan till och med använda frysta kycklingfiléer. Men du måste förstås tina dem först.

Skär upp kycklingen i lagom stora bitar. “Jaha”, tänker du, “vad är lagom stora bitar?”. Det finns inget självklart svar på den frågan men en bra fingervisning är att du ska kunna äta upp en bit i två tuggor. När du har skurit din kyckling behöver du möra den på något sätt. Det finns olika sätt att göra det på:

 • Lägg kycklingen i mjölk med kryddor några timmar i kylen
 • Banka ut kycklingen med en köttklubba
 • Använd färdigmörad kyckling från närmsta snabbköp

Fried chicken thrives well with panko

Panerad kyckling som har kokats i olja är en rätt som förenar hela mänskligheten (med undantag för alla vegetarianer). Det är därför ingen överraskning att rätten har förfinats genom att vandra genom alla kulturer på hela planeten. Paneringen är extremt viktig när du ska fritera kyckling. Du kan använda en klassisk frityrsmet men panering blir generellt bättre.

Gör så här:

 1. Rulla kycklingen i vetemjöl
 2. Vispa upp ett ägg
 3. Vänd kycklingen i äggvispet
 4. Blanda panko med kryddor
 5. Vänd kycklingen i pankoblandningen

Med den paneringen är det svårt att inte få till en krispig yta som får knäckebröd att skämmas. Du kan lätt göra en koreansk friterad kyckling genom att krydda ditt panko med gochugaru och sesamfrön. Du kan få till en friterad kyckling à la thai genom att krydda med röd chili och citrongräs eller lime. Du kan helt enkelt anpassa den för att passa vilken som helst matkultur.

Fry the chicken in the deep fryer

När din kyckling ligger där färdigpanerad kommer du till själva friteringen. Nu kanske du tänker att du vill göra en smalare variant av friterad kyckling genom att använda en airfryer. Friterad kyckling är tyvärr ingen bantningsmat och du bör genast överge dina planer på att fritera kyckling i airfryer. Din kyckling kommer bli seg och kladdig. Det är motsatsen till vad du vill ha.

Använd istället en fritös eller en gryta som du fyller med olja. Det är dock avsevärt mycket enklare att använda en fritös. Använd en neutral olja som inte ger för mycket smak till kycklingen. Om du till exempel använder olivolja kommer kycklingen att smaka gräs.

Värm oljan till medelhög temperatur på fritösen. Om du har gjort mindre kycklingbitar kan du ha högre värme. Lägg sedan i kycklingbitarna några i taget och fritera dem tills de har blivit gyllenbruna. Ett tips är att testa med en bit först och sedan skära den i två bitar för att försäkra dig om att de blir genomstekta.

Accessories for fried chicken

Nu är du klar med din friterade kyckling. Förmodligen kommer du älska den. Rätten gör sig dock självklart bäst med en sås och eventuellt något annat tillbehör som potatis, sallad eller nudlar.

Du kan kombinera såser i all oändlighet men här är några tips:

 • Sötsur sås
 • Tonkatsusås
 • Chilisoja
 • Majonnäs
 • Tomatsås

Related Posts