Gustaf Hammarsten – inte lika rädd längre

by Simon Engblom
theater2

De flesta minns kanske Gustaf Hammarsten som den extremt mjäkige och rädde Göran i filmsuccén Tillsammans. Få vet att han också har spelat betydligt tuffare roller, att han varit med i stora Hollywoodproduktioner – och sist men inte minst: att han har varit sidekick till Sasha Baron Cohen i blockbustern Brüno!

Snabbfakta om Gustaf Hammarsten: 

Hur gammal är Gustaf Hammarsten?55 år
Har han familj?Ja, sambon Jessica Liedberg och tre barn
Vad har han för utbildning?Teaterhögskolan i Stockholm
Var bor han?I Stockholm

Gustaf Hammarsten – bakgrund och filmkarriär

Gustaf utbildade sig först vid Calle Flygares teaterskola, och gick därefter Teaterhögskolan med examensår 1995. Innan dess hade han bland annat fått en mindre roll i Ingmar Bergmans miniserie “Den goda viljan” 1991, vilket var en stor sak för en skådis in spe.

Rollen som toffelhjälten Göran i “Tillsammans” blev Gustafs riktiga internationella genombrott. Tack vare den fick han massvis av erbjudanden om roller i olika delar av världen – bland annat en huvudroll i en spionthriller i Italien, som det tyvärr inte blev något av. 

Lisa Ohlins film “Tillfällig fru sökes” blev istället hans första huvudroll. Han spelade korvgubbe, och genom den fick han Torino Cinema delle donnes festivalpris som bästa skådespelare. 

Som den töntige assistenten Lutz i “Brüno” blev han också internationellt erkänd. En komisk roll där Brunos tagline var “This is my assistent Lutz, I let him sleep outside!”

Filmer som Gustaf medverkat i:

  • Tillsammans (2000)
  • Tillfällig fru sökes (2003)
  • Capricciosa (2003)
  • Skenbart: En film om tåg (2003)
  • Steget efter (2005)
  • Brüno (2009)
  • The girl with the dragon tattoo (2011)
  • Hamilton: I nationens intresse (2012)
  • Stockholm (2018)
  • Old (2021)

Gustaf Hammarsten och tv-serierna

Ett stort kapitel i Gustafs karriär var när han spelade en av huvudrollerna i 2011 års julkalender “Tjuvarnas jul”. Den blev omåttligt populär och vann tv-priset “Kristallen” året därpå. 

I “Gåsmamman” fick han använda andra delar av sitt skådespelarregister och spela den obehaglige, kriminelle affärsmannen Broman. 

“Midnattssol” var en serie som uppmärksammades internationellt och utspelade sig på samiskt område. Där nominerades Gustaf till ett pris för bästa skådespelare på Monte Carlo tv-festival.

I komediserien “Sjölyckan” spelade Gustaf karaktären Rille som ägnar större delen av sin tid åt att försöka smita ifrån sina hushållssysslor.

Vi fick följa med Gustaf till hans sommarstuga i “Dom kallar oss skådisar” och i år har han spelat in tv-serien “Expeditionen” där han bland annat klättrat i berg i Himalaya. Han är en person som bjuder på sig själv kan man säga!

Gustaf Hammarsten – med en skådespelande familj

1998 träffade Gustaf Hammarsten sin sambo Jessica Liedberg, som också är skådespelare, när de var i Rio och spelade in Bengt Ohlssons “Rendezvous”. Två år senare spelade de mot varandra i filmen “Tillsammans”, även om de inte var ett par i filmen. Jessica spelade en hårdkokt feminist som bjöd på sig själv och sina ädlare delar. 

De blev föräldrar för första gången 2002 och idag har de tre döttrar: Ella, Märta och Edit.

I den kommande filmen “Det är något som inte stämmer” ser man Gustaf, Jessica Liedberg samt deras 18-åriga dotter Ella Hammarsten Liedberg på rollistan! Ella kommer att spela huvudpersonen som 15-åring. En huvudroll alltså, vilket är mer än både mamma och pappa ska spela den här gången. Hon har också varit med i den danska tv-serien “Badhotellet”. Äpplet faller verkligen inte långt ifrån trädet i denna familj. 

Gustaf Hammarstens om blyghet och rädsla i barndomen

År 2011 var Gustaf värd för Sommar i P1 och där pratade han om hur blyg han varit i barndomen och hur detta kan ha lett fram till hans nuvarande karriär.

Han var också gäst hos Malou von Sivers i TV4 och diskuterade hur vanligt det är att skådespelare har problem med blyghet samt hur rädd han var under exempelvis släktsammankomster under barndomen. Han kunde få panikångest och oroa sig för att någon skulle ställa en fråga till honom, han fick sedan inte fram ett ord. Han menar att det var det som ledde till ett uppdämt behov av att bli sedd. 

Även om han är fortsatt blyg har 30 år av skådespelande förmodligen gjort sitt för att häva den värsta ångesten. Förhoppningsvis har vi många år kvar att njuta av hans rolltolkningar, på scen och på vita duken! 

Related Posts