Hur hittar man ett billigt elavtal?

by Lisa Jakobsson

Elen blir allt dyrare för var dag som går och detsamma gäller alla möjligheter till att hitta en bra och stabil elleverantör. Då marknaden hela tiden utvecklas – samtidigt som elpriser aldrig är statiska – kan det vara svårt för en lekman att hitta ett bra alternativ.

Priser bestäms av Nordpool, och sedan lägger diverse elbolag på en avgift på detta. Därefter blir du som kund exponerad för ett elpris som kanske är lite för dyrt.

Allt är ju såklart relativt, men jag antar att du förstår poängen. I det här avsnittet tänkte vi nämligen guida dig lite kring elpriser och bolag. Vi vill helt enkelt lära dig hur du enklast hittar den billigaste elen.

Elavtal

Det första du bör göra om du inte sitter på ett elavtal är såklart att skaffa ett. Detta kan dock vara enklare sagt än gjort, framförallt då det finns väldigt många olika elleverantören på marknaden. Ett enkelt sätt att identifiera ett elavtal är att jämföra.

Hur gör man då det? Jo, genom att använda sig av https://elavtal.org/ och därigenom jämföra alla elbolag ihop med erbjudanden. Då kan då få en övergripande bild kring vad du som kund kan förvänta dig.

Fasta avgifter

Det viktigaste när det kommer till att lokalisera den billigaste elen i Sverige är att navigera efter alla fasta avgifter som ges. Detta kan nämligen skilja sig ganska mycket från olika bolag. Oftast ser vi fasta månadskostnader på ca 40-60kr.

Detta är alltså ett tillägg som du får betala. Det är också det här tillägget som elbolagen tjänar sina pengar på. Samtidigt kan det skilja sig kraftigt mellan olika konkurrenter vilket är anledningen till att det kan vara fördelaktigt att just jämföra detta.

Sammanfattning

Att hitta bra och billiga elavtal kan vara svårt om man inte vet var och hur man ska jämföra elpriser. Därför kan det vara fördelaktigt att ta hjälp av jämförelsetjänster.

Sedan bör man försöka att jämföra lite själv, exempelvis, kan man jämföra de fasta priserna.

Related Posts