Hur smittar halsfluss?

by Simon Engblom
Hur smittar halsfluss

Halsfluss kan bero på både virus och bakterier, oftast streptokocker. Halsmandlarna blir infekterade. Den här infektionen kan gå över av sig själv men ibland behöver man behandlas.

Så hur smittar halsfluss då? Du kan bli smittad genom att ta någon i hand som har sjukdomen, om du sen tar dig själv i ansiktet. Halsfluss kan också smitta genom kyssar.

Hur fort smittar halsfluss?

Redan någon dag innan du får symptom kan du smitta andra vilket gör det svårt att undvika.

Hur länge smittar halsfluss utan behandling?

Halsfluss kan smitta i flera veckor efter att du har fått symptom. Även om du fått behandling så kan du fortfarande smitta andra och dig själv. Därför bör du byta ut eller koka din tandborste efter varje gång du har använt den de tre till fyra första dagarna efter att du har påbörjat din behandling. Bakterierna kan nämligen överleva i din tandborste och sen smitta dig när du har avslutat din antibiotikakur. De kan också överleva i halsmandlarna så det är rätt vanligt att man blir sjuk igen inom en månad.

Är det ett litet barn som är sjukt, bör man på samma sätt som med tandborsten göra rent nappar och leksaker som barnet stoppar i munnen.

Undersöka hela familjen.

Det kan också vara en god idé att undersöka hela familjen till ett barn som ofta har halsfluss. Det kan vara så att någon annan är sjuk utan att de känner sig sjuka eller har symptom.

Ett allmänt råd för att inte bli smittad är också att tvätta händerna ofta, undvika att ta sjuka personer i hand och ha olika handdukar till alla i familjen. Och naturligtvis att inte dela tandborste.

Related Posts