Jonna Henningsson – en tragisk historia

by Simon Engblom
love story 2

Jonna Henningsson, en till synes helt vanlig tjej som 2014 mördar sin kärleksrival Lovisa Lindh, styckar hennes kropp och dumpar den i skogen. Ett märkligt rättsfall som rönt mycket uppmärksamhet både i media och på olika sociala forum såsom facebook, TV3 och så klart på flashback. 

Några snabba fakta om Jonna Henningsson

VemJonna Henningsson är huvudpersonen i ett av landets mest uppmärksammade mordfall
ÅlderFödd 1989
FamiljMamma, pappa och en syster
Kommer frånFellingsbro

Jonna Henningsson – från omtyckt hästtjej till styckmördare

Hur är det ens möjligt? Ja, både polis, Leif GW Persson och psykologen Jenny Yourstone har uttryckt sig i fallet. Polisen som höll förhören trodde inte att Jonna talade sanning på grund av fallets karaktär och GW uttalade sig om att det är mycket ovanligt med kvinnliga styckmördare. 

Så vad är det då som får en ung kvinna att begå dessa handlingar? Enligt psykologen Jenny kan en av anledningarna vara att Jonna under sin uppväxt inte tilläts visa känslor och inte fick något språk för detta. Tillsammans med stor stress kan detta ha blivit den utlösande faktorn. Jenny säger att fallet är så ovanligt att det inte ens finns med i statistiken.

Jonna Henningsson – historia

Jonna föddes 1989 och är skriven hos sin mamma och pappa i Fellingsbro. Jonna beskrivs som en glad och trevlig hästtjej, omtyckt av sina kamrater. Jonna hade lätt för sig i skolan och visade aldrig någonsin tendenser till aggressivitet. 

Jonna träffade Jonathan, de blev ett par, köpte hus och planerade sin framtid. Här beskrevs Jonna först som en drömkvinna, lätt att prata med, charmig och smart. Så småningom verkar det som om en helt annan sida av Jonna blev synlig. Jonathan berättade att Jonna kunde vara väldigt svartsjuk och när Jonathan försökte göra slut hotade Jonna med att ta sitt liv. 2013 gör Jonathan ändå slut och kort därefter träffade Jonna Jonas.

Jonna och Jonas – en vacker kärlekssaga?

Ja, det beror kanske på vem du frågar. Jonna Henningsson och Jonas Albin träffades på krogen i Örebro och Jonna benämner relationen med Jonas som “sitt livs kärlek”. Jonas däremot hade en annan relation som inte var avslutad och detta tärde på Jonna som var helt besatt av Jonas. Han var däremot inte lika intresserad av att ses som hon var och paret träffades sporadiskt. Till slut var Jonna så desperat att hon skar sig i magen och själv sydde ihop såret. Hon sa till Jonas att hon opererat en äggstock och hoppades på att detta skulle få Jonas att vilja vara med henne. Under den här tiden hade Jonas inlett en relation med Lovisa Lindh och ett triangeldrama kom att utvecklas.

Jonna + Jonas + Lovisa – ett olyckligt triangeldrama

Jonna och Jonas relation svajade, ömsom var de ett par och ömsom inte. Under denna tid träffade Jonas även Lovisa regelbundet. Samtidigt upptäckte Jonna att hon var gravid och berättade det för Jonas. Hon meddelade också att hon tänkte göra abort, dock fick hon, innan hon hann verkställa aborten, missfall. 

Jonna försökte få Lovisa att förstå att det var hon och Jonas som var ämnade för varandra och stundtals blev Jonna ganska hotfull i de meddelanden hon skickade till Lovisa. Till slut bad Jonas att få vara ifred. Här någonstans började planerna ta form i Jonnas huvud att en gång för alla röja undan sin kärleksrival.

Mordet – hela händelseförloppet

  • 18 juni 2014 packade Jonna bilen med hovslagarhammare, kökskniv och två injiceringssprutor preparerade med sömnmedel och vodka och åkte till Jonas lägenhet i Askersund. 
  • Lovisa kom ut ur lägenheten och Jonna attackerade Lovisa med hammaren. 
  • Lovisa skrek och Jonna släpade in henne i lägenheten.
  • Lovisa fortsatte att skrika och grannen ringde på dörren.
  • Jonna stack Lovisa med kniv flera gånger i halsen och till slut tystnade Lovisa och ringklockan slutade ringa.
  • Lovisa var död.
  • Jonna orkade inte bära ut kroppen hel. Hon åkte hem och hämtade IKEA-påsar och en såg.
  • Jonna åkte tillbaka och styckade kroppen i fyra delar och åkte sedan till jobbet med Lovisas döda kropp fortfarande i bilen.
  • Efter avslutat arbetspass åkte Jonna hem och hämtade en spade och grävde sedan ner påsarna och mordredskapen i skogen.
  • Jonna ringde polisen och berättade att hon var orolig för att Lovisa var försvunnen. Ganska snart uppdagades dock sanningen och Jonna blev anhållen.

Jonna Henningsson idag

Jonna dömdes för mordet till 16 års fängelse i tingsrätten och senare till livstids fängelse i hovrätten. Hon avtjänar sitt straff på Hinsebergsanstalten och begärde år 2021 förflyttning till anstalt med lägre säkerhetsklass. Denna begäran avslogs.

Related Posts