Kajplats 9 i Västerås, klassiskt brasserie i hamnen

by Simon Engblom
PARIS1

Kajplats 9 har funnits i Västerås sedan 2013. Restaurangen huserar i en tegelbyggnad i hamnen, där tullverksamheten för staden tidigare administrerades. Här kan du njuta av maten medan du vilar ögonen på vattenytan och beundrar årstidernas växlingar. Maten på Kajplats 9 har fokus på hav och sjö, men som ett äkta brasseri är det även fokus på husmanskost. Hos Kajplats 9 kan du både njuta av lunch såväl som middag.

Snabba fakta om Kajplats 9

Vad?Ett brasserie med fokus på fisk och skaldjur
Var?I hamnen i Västerås, beläget i ett gammalt tegelhus
När?Tisdagar till söndagar från lunchtid till sen kväll
Varför?För att njuta av mat och dryck med utsikt över vatten

Kajplats 9 – restaurang, bistro eller ett riktigt franskt brasserie?

Från franskan har vi hämtat många ord med anknytning till både mat och servering av mat. Svenskan har sitt restaurang, vilket redan det är ett låneord från franskan. På franskan betyder restaurer från början vederkvicka eller bygga upp. En restaurant är i det franska matspråket en lite finare servering, med hög nivå på service. Stämningen är ofta lite lågmäld. Utöver restaurant delar fransmännen även in sitt ätande i bistro och brasserie.

Vad kännetecknar då ett äkta fransk brasserie? Brasseri är ofta en stor, öppen lokal, men en hög stämning. Förr hade man ofta egen bryggeriverksamhet i anknytning till ett brasserie, vilket också är betydelsen av ordet på franska. Brasserier har ofta en lång och ganska omfattande matsedel.

Bistron är motsatsen. Liten, intim och med en begränsad matsedel. Många bistroer är fortfarande familjeägda och generellt sätt har de också en mer moderat prissättning, framförallt i förhållande till en restaurant.

Kajplats 9 i tullhuset i Västerås, ett äkta brasserie

Utifrån det som nämnts ovan så kan vi absolut konstatera att Kajplats 9 lever upp till benämningen som brasserie. En titt på Kajplats 9 meny, kan vi konstatera att den är ganska omfattande. Här finns något för de flesta.

Allra först kanske man vill beställa något att dricka. Kajplats 9 serverar öl både på fat och flaska, såväl som vin, champagne och alkoholfria drycker. Medan du studerar menyn närmre kan du beställa in lite snacks till drycken. Tryffelpecorino eller löjrom från Bottenviken känns extra spännande att prova.

Bland förrätterna hittar du både den klassiska franska löksoppan, såväl som vinkokta musslor. Känner du för något med nordiska förtecken finns både löjrom och toast Skagen att välja på. 

Är ni flera som ska dela kan kanske en charkbricka vara ett bra alternativ. I äkta fransk anda går det också att beställa ostron av olika typ. Är ni fler finns de som hela tallrikar.

Kajplats 9, bord med insyn i köket

Är du matintresserad och vill se hur kockarna arbetar finns det på Kajplats 9 möjlighet att boka bord med insyn i köket. Fokus på Kajplats nio i Västerås, ligger på lunch och middag, vi hittar ingen information om att Kajplats 9 i Västerås serverar brunch

Däremot anordnar Kajplats 9 i Västerås julbord varje år. Det är då fråga om ett alldeles speciellt skaldjursjulbord, ett alternativ för dig som gillar skaldjur och som börjat tröttna på den traditionella julmaten.

Så glöm brunchen om det gäller Kajplats 9 och fokusera istället på julbord när du tänker besöka Kajplats 9

Vi hittar ingen information om take away på Kajplats 9, så om du önskar beställa mat, gör du bäst i att ringa till Kajplats 9 och höra efter.

Restaurang Kajplats 9 i Västerås lever oavsett vad upp till namnet, och är ett riktigt brasserie, med allt vad det innebär.

Kajplats 9 på Nybrokajen

På Nybrokajen i Stockholm, finns också en Kajplats 9. Här brukar den berömda skärgårdsfärjan Vaxholm III lägga till. Det går naturligtvis bra att få något ätbart ombord, men på själva kajen serveras så vitt vi vet ingen mat. Däremot går det förmodligen att hitta glass i närheten av Kajplats 9 på Nybrokajen

Både Nybrokajen i Stockholm och Kajplats 9 i Västerås delar närheten till vatten, sjö och hav, och visst är det något som vi på många ställen i vårt avlånga land är bortskämda med. Vårt land är berikat med både långa och varierande kustlandskap, såväl som vackra och mysiga insjöar.  

Även om vår ekonomi inte alltid tillåter ett brasseriebesök eller en skärgårdstur, så är fortfarande möjligheterna att njuta av vacker natur gratis i vårt land. Låt oss uppskatta allemansrätten och passa på och njut av vårt vackra landskap så ofta möjlighet ges.

4 bästa på Kajplats 9:

  1. Ostronen
  2. Champagne
  3. Wallenbergaren
  4. Havskräftorna

Related Posts