Det är först under de senaste 10-15 åren som BankID verkligen har fått genomslag i det svenska samhället, men faktum är att tjänsten har betydligt längre historia än så. Den första legitimationen utfärdades redan 2003, och vid årsskiftet 2003/2004 hade tjänsten över 100.000 användare. Numera används tjänsten av allt från myndigheter, banker och företag, till andra typer av organisationer.
Idag använder de flesta av Sveriges medborgare BankID för att verifiera sin identitet, och inom kort kommer med allra största sannolikhet samtliga att göra det.
Metoden används i de flesta delar av samhället, inte minst inom spelbranschen. Här används metoden vid inloggning, men även vid insättningar och uttag, vilket ökar säkerheten när du spelar casinospel som blackjack online, men självklart även andra speltyper.
Hur du använder BankID på ett säkert sätt
Nedan är viktiga faktorer att beakta:
Signera aldrig på uppmaning från någon annan
Om någon ber dig att signera med BankID bör du vara väldigt försiktig. Det finns tillfällen då du måste göra detta, exempelvis om du är besök hos din bank eller hos en myndighet, men i regel bör du aldrig gå med på detta.
Om någon ringer dig eller hör av sig till dig via mail, SMS eller liknande bör du ALDRIG signera med BankID. Anledningen till detta är att sannolikheten för bedrägeri är väldigt stor, och är ett sätt som många cyberkriminella använder för att lura dig.
Ge aldrig ut din kod till någon
Ge aldrig ut din kod till någon, inte ens närstående. Det är endast du som bör känna till din kod till BankID, annars utsätter du dig för onödiga risker. Se även till att du skapar en säker kod. 123456 är ingen säker kod, utan bör istället vara en slumpmässig samling siffror. Använd inte heller ditt personnummer eller liknande som kod.
Håll koll på din enhet
Den enhet där du har BankID installerat bör ses som en värdehandling. Anledningen till detta är att alla som har tillgång till enheten + din kod kan signera i ditt namn, vilket kan få katastrofala konsekvenser om den hamnar i fel händer.
Av den anledningen bör du hålla extra mycket koll på den enhet där du använder BankID, inte minst om det är en mobiltelefon som du tar med dig nästan överallt.
Ha inte flera aktiva BankID
Det räcker gott och väl att ha ett BankID åt gången. Det betyder att du bör ta bort gamla BankID som du inte längre använder, exempelvis på en gammal mobiltelefon eller dator. Detta går bland annat att göra direkt i appen, men ibland måste du logga in på din internetbank för att bli av med ditt BankID helt och hållet.