Så väljer du den bästa jaktradion

by Lisa Jakobsson

Som namnet avslöjar används en jaktradio till just jakt. Men en jaktradio kan även användas av viltvårdare och skogsbrukare i många olika situationer. Och du som plockar svamp eller vandrar i berg kan ha mycket nytta av en bra jaktradio. Eftersom din telefon sällan fungerar bra i djupa mörka skogar är det smart att investera i en jaktradio.

En annan smart och väldigt praktiskt fördel med en jaktradio är att det går att både ringa och skicka meddelanden. Plus att det är helt gratis! Om du är i en situation där du inte kan göra dig sedd, kanske har du ramlat och skadat dig, är det praktiskt att ha med en jaktradio för att enkelt kunna kommunicera med andra.

Hur fungerar en jaktradio?

De vanligaste frekvenserna som används för en jaktradio är 31 MHz och 155 MHz. Via frekvenserna skickas och tas emot både samtal och meddelanden. Plus att alla som har kanalen inställd på sin jaktradio kan höra dig utan problem. Dock kan det ibland vara så att ett annat jaktlag använder sig av samma frekvens vilket kan leda till störningar.

För att undvika dessa störningar finns det något som kallas för ”tonkodning”. Vilket gör att du slipper höra vad andra jaktlag pratar om. Den stora skillnaden på en bra jaktradio och den bästa jaktradion är just tonkodning. Men även tålighet mot väder och vind samt lång räckvidd och effekt.

Praktiska tillbehör du kan vilja ha

Innan du köper en jaktradio bör du höra med jaktlaget vilken frekvens de använder sig av. Eftersom en jaktradio på en annan frekvens inte kan få signalerna fungerar inte kommunikationen. Men du bör även se över vilka tillbehör som finns till de olika jaktradio som finns på marknaden innan du gör ditt val.

  • Skogsantenn
  • Extra batterier i reserv
  • Bluetooth
  • Laddare och portabel laddare
  • Mikrofon
  • Headset
  • Radiokabel
  • Adapter
  • Radiosele
  • Hållare för bilen eller annat fordon

Listan över smarta tillbehör kan göras lång och du som älskar alla sorters prylar bör se upp innan du köper tillbehör du faktiskt inte behöver. Se istället till dina förutsättningar och förväntningar på en jaktradio. Du behöver inte alla tillbehör för att kunna kommunicera på ett smidigt vis med hela jaktlaget, men vissa tillbehör underlättar.

Vad påverkar räckvidden för en jaktradio?

Yttre faktorer

Vid öppna och fria ytor minskas radiosignalen minst och då du befinner dig i en tät skog försämras signalen. Men även torrt eller vått väder kan påverka radiosignalen negativt, samt åskväder och snöfall. Dessutom kan en jaktradio störas av annan elektronik från till exempel belysning eller järnvägar.

Position

Vart jaktradion befinner sig kan påverka signalen samt positionen den är i för tillfället. Ibland kan det räcka med att hålla jaktradion i handen för att signalen ska förbättras. Och om du sitter i ett jakttorn med fria ytor omkring dig blir det ännu enklare för signalen att ta sig fram.

Batteri

Det är bra att känna till att batteriet kan påverka signalstyrkan. På grund av detta är det smart att alltid ha med dig ett reserv batteri för att alltid ha tillgång till full laddning. Eftersom kyla minskar batteriets kapacitet är det ännu viktigare med reserv batteri under vintern.

Related Posts