Omar Rudberg

by Lisa Jakobsson

Omar Rudberg är en välkänd kille som många tycker har en grym känsla för takt och ton. Det är inte bara Melodifestivalen som gjort honom välkänd, även om det var ett stort steg i rätt riktning. Idag är han en soloartist som har framtiden för sig i musikbranschen.

Snabbfakta om Omar Rudberg

1998Föddes i Venezuela
2004–2005Flyttade till Sverige
2010Var med i Talang
2017Var med första gången i Melodifestivalen

Omar Rudbergs resa till Sverige

Den 12 november 1998 föddes en liten pojke, Omar Josúe, i Venezuela. Den lilla pojken omhuldades av sin ömma moders kärlek. Han var då ovetande om att han om några år skulle flytta till ett litet land långt upp i norr på jordklotet. 

Omar Rundbergs mor, Wilnur Rundberg, tog med Omar när de emigrerade till landet i norr när han var 6 år gammal. Man kan tänka sig att kontrasten mellan de två länderna var stor för en liten kille. Venezuela med sitt varma klimat och det nordiskt kalla klimatet i Sverige.

Omar Rudberg och mamma Wilnur Rudberg

De hamnade på västkusten i den lilla badorten Åsa i Norra Halland. Åsa, som ligger söder om Kungsbacka, är känd för sina fina stränder. I Åsa fick han en trygg uppväxt, och hans mamma Wilnur är en mycket omtyckt lokal profil. 

Mamma Wilnur har själv gjort sig ett namn i Kungsbacka. Detta genom att lära ut zumba och annan latinsk dans i sina populära dansklasser. Omar visste dock att han var gjord för något större än Åsa. Så året när han skulle fylla 12 år tog han sin chans och sökte till Talang 2010. 

Väl på plats och med ett enligt juryn bra genomfört framträdande fick han grönt ljus av Bert Karlsson och Charlotte Perrelli. Dock valde den dåvarande jurymedlemmen Johan Pråmell att ge honom ett rött kryss. Det gjorde att Omar inte gick vidare till semifinalen. Talang var första, men inte sista, gången som Omar syntes i tv.

Omar Rudberg känd från Melodifestivalen

Bara tre år senare var han tillbaka i rutan med sitt dåvarande band The Fooo i Tillsammans för världens barn. The Fooo bestod till en början av fyra killar – Felix, Oscar, Omar och Oscar. Bandnamnet var bildat av initialerna från killarna. 

The Fooo bytte sedan namn till The Fooo Conspiracy eftersom de ville hylla sina fans. När den ene av de två bandmedlemmarna som hette Oscar valde att sluta 2016 bytte gruppen namn. Istället blev gruppnamnet The FO&O. Som en av medlemmarna i det bandet blev Omar 2017 känd för den breda massan.

2017 var det året som Omar Rudberg var med i Melodifestivalen för första gången. Det var med FO&O som han deltog i musiktävlingen. Utöver det året har han varit med flera gånger. En gång till med bandet innan de splittrades och en gång som soloartist.

Roliga fakta om Omar Rudberg

  • Omar Rudbergs längd är 173 centimeter
  • Språkvalet han hade i skolan var franska
  • Ett av Omars favoritgodis är geléhallon
  • Omars stjärntecken är Skorpion
  • Omar är född 1998
  • Venezuela är hans födelseland
  • Tre gånger har Omar varit med i Melodifestivalen

Utöver musiken har Omar även skådespelat lite. Han spelar rollen som Simon i Young Royals, en roll som många tycker han gör med bravur. För den som vill följa Omars liv idag finns han givetvis på olika sociala plattformar. 

Alltid aktuellt och uppdaterat på Omar Rudbergs Instagram

Den som är mest uppdaterad, och där det även finns lite privata bilder, är Omar Rudbergs Instagram. På Insta delar han med sig av olika händelser som sker i livet. Allt från nya låtsläpp till resor och inspelningar med exempelvis Young Royals.

Netflix-serien Young Royals blev 2022 belönad med två Kristallen-priser. Dels för ”Årets unga dramaserie” och dels för ”Årets program”. Omar axlar en av de två huvudrollerna i Young Royals. Omar spelar Simon och Edvin Ryding spelar Wilhelm, prins av Sverige.

När det gäller en livspartner har Omar varit ganska hemlighetsfull. Många tidningar har haft rubriker som ”Omar Rudbergs pojkvän”, men även ”Omar Rudbergs flickvän”. Verkligheten är, enligt Omar själv, att han är mittemellan.

Omar har kommit ut som bisexuell och tycker att det är personen man blir kär i. Därefter spelar det ingen större roll om det är en kvinna eller man. Så den som spekulerar i huruvida Omar Rudberg är homosexuell kan sluta fundera.

Related Posts