5 tips inför din första investering i fonder

by Lisa Jakobsson

Om du vill börja spara inför framtiden är fonder ett väldigt bra alternativ. Du kan till exempel pensionsspara, lägga undan pengar till barnen eller till ett större köp. Det är dessutom ett mycket bättre alternativ än att behöva låna pengar. Men hur ska du egentligen gå tillväga om du vill börja fondspara?

Börja öppna ett fondkonto

Det första du måste göra för att spara pengar som fonder är att öppna ett fondkonto. De flesta väljer att spara i ISK eller investeringskonto som det egentligen heter. Då har du fördelen att du betalar en årlig och låg skatt. Standard är annars att du betalar skatt när fonderna säljs. Det finns även andra fondkonton som du till exempel kan öppna hos din bank.

Välj bland olika fonder

Nästa steg är att välja vilken typ av fonder du vill investera i. Det finns bland annat aktiefonder, basfonder och räntefonder. Vissa kommer med en större risk än andra. Du kan till exempel läsa om tips på aktier eller fonder från ekonomiska experter. Dock måste du komma ihåg att det inte finns några säkra investeringar. Bara för att en aktie garanterat hög avkastning förr i tiden finns det ingen garanti på att det kommer vara så i framtiden. Det är något du måste vara medveten om.

Börja månadspara

Fonder inklusive aktiefonder är tänkta att vara ett långsiktigt sparande. Därför är det många som väljer att spara till pensionen i fonder. Det enklaste är att betala in en summa varje månad till ditt fondkonto. Sedan är det bara att luta dig tillbaka och hoppas att pengarna växer. Du kan välja att en summa ska dras automatiskt från ditt bankkonto varje månad.

Sälj när du känner att läget är rätt

Det svåraste är att veta när du ska sälja en fond. Om du ska använda pengarna till något speciellt är det kanske ett enkelt beslut. Annars får du helt enkelt gå på magkänslan. Om det handlar om större belopp kan du också skaffa dig en ekonomisk rådgivare. Denne kan ge dig tips om när du ska köpa och när du ska hålla fast. Han eller hon kan också ge dig tips om hur du kan investera i aktier. Om du väl har fått smak för en sparform kan du också börja handla med aktier.

En fond kan läggas ner

Vid enstaka tillfällen kan en fond läggas ner av ägaren. Det kan till exempel hända vid bristande intresse för nya investeringar. Då ska alla som äger delar i fonder informeras i god tid. Det finns också tillfällen då en fond har gått i konkurs. Då kan du också bli tvungen att sälja av i förtid. Det är något som är bra att vara medveten om.

Related Posts