Så skriver du ett vinnande CV

by Lisa Jakobsson

Att ha ett säljande och bra CV är viktigt när du ska söka arbete, det kan vara avgörande för att få komma på intervju. Att skriva ett vinnande CV kan kännas som en utmaning, men det är faktiskt inte så svårt som du tror. Det finns ett par saker du bör tänka på när du skriver ditt CV och här kommer vi gå igenom all information som du behöver för att skriva ett vinnande CV. Börja med att använda en CV mall för att komma igång. 

Skriv ett kreativt och personligt CV

När du skriver ett CV är det viktigt att du tar hänsyn till hur kreativ och personlig du vill vara. Det första du bör ha i åtanke är vilket typ av jobb det är du söker och sedan anpassa ditt CV efter det. Om du söker ett jobb inom kommunikation eller marknadsföring, är det bra att visa upp din kreativa sida. Då kan du till exempel lägga in lite mer information om dig själv, och inte bara fokusera på arbetslivserfarenhet och utbildning. Du bör också tänka på hur personlig du vill vara i sitt CV. Det är inte alltid nödvändigt att skriva om alla små detaljer i ditt liv, men det kan vara bra att ge en bild av vem du är som person. Detta gör det enklare för arbetsgivaren att se om du passar in i deras företag, och det gör CV:t mer intressant att läsa.

En levande och intressant läsning

Ditt CV är det första som en arbetsgivare ser när de söker efter nya anställda. Därför är det viktigt att du gör det till en levande och intressant läsning. Det finns flera saker du kan göra för att få ditt CV att sticka ut från mängden. Först och främst ta en titt på ett CV exempel för att se hur ett bra CV kan se ut. När det kommer till fotot av dig själv så se till att du använder ett professionellt foto. Detta visar arbetsgivaren att du tar dig tid att presentera dig på ett bra sätt. Se också till att du skriver en kort men informativ biografi om dig själv. Detta ger arbetsgivaren en snabb introduktion till vem du är, och det visar också att du har tagit dig tid att tänka igenom hur du vill presentera dig. När det gäller dina språkkunskaper så se alltid till att gradera din kunskap så att arbetsgivaren ser vilken nivå du kan språket.

Information du bör inkludera

När du skriver en CV är det viktigt att inkludera relevant information om din arbetslivserfarenhet. Du ska inte skriva för mycket eller för lite, utan bara tillräckligt för att ge en bra bild av dig själv. När det gäller dina arbetsuppgifter, se till att du beskriver dem på ett intressant och engagerande sätt. Fokusera på de positiva aspekterna av ditt arbete, och försök undvika trista och monotona beskrivningar. Se till att din CV är lättläst och informativ, och ta alltid med de senaste uppgifterna om ditt arbete och dina utbildningar. En del människor väljer att inte inkludera all information, medan andra väljer att skriva mycket detaljerat. Ett tips kan vara att punkta upp kort vad dina arbetsuppgifter var på en viss tjänst. Det finns ingen rätt eller fel svar på frågan, utan det beror helt på hur du väljer att göra det. Först och främst bör du se till att ditt CV är lättläst och snyggt formaterat. Lägg också till lite färg för att göra det mer intressant. Se till att använda ett tydligt och enkelt språk, och undvik onödig information. Fokusera på de saker som du vet att arbetsgivaren vill ha, och se till att du framhäver dina starkaste egenskaper. Med lite tips och tricks kan du skriva ett vinnande CV på nolltid.

Saker att undvika när du skriver

Det finns ett par saker du bör undvika när du skriver ditt CV. För det första, se till att inte skriva för mycket information. Ditt CV ska vara kort och koncist, och det är bättre att lämna ut en del information än att skriva för mycket. För det andra, se till att använda rätt ordval och använda ett professionellt språk. Det är också viktigt att använda rätt layout och design på ditt CV, så se till att det ser professionellt ut. Ha i åtanke att CV:t ska vara lättläst och tydligt eftersom arbetsgivaren ofta går igenom alla CV snabbt. Ett misstag som många gör är också att ha en bild som inte är professionell, med professionell så menas det att bilden ska vara tagen specifikt för ditt CV. När du skrivit klart ditt CV så be alltid någon läsa igenom det för att få feedback.

Sist men inte minst – ditt CV är inte din livshistoria. Det ska vara ett kort sammanfattande av vem du är, vad du kan och vad du vill. Och det ska se snyggt ut med en bra design.

Related Posts