Stupad jättetall sörjs av naturvänner

by Lisa Jakobsson

Det blev som en stöt i bröstkorgen faktiskt, av sorg och vånda. Säger skogsbiologen Sebastian Kirppu när han talar om den 500 år gamla jätte tallen.

Det var han som gjorde den tragiska upptäckten, efter att han i många år, besökt den stora tallen 10-20 gånger de senaste tio åren. Troligen har trädet inte orkat stå upp mot vinden efter att stora mängder blötsnö har fryst sig fast i grenarna.

En av få stora tallar

Turister, ortsbor men också de skogsintresserade har i åratal vandrat i detta skogsområde som ligger intill Grönsåsen fäbod. Just för att faktiskt kunna besöka denna fantastiska tall som dessutom som var placerad precis utanför fjällområdet. Med grenar så stora och blaffiga som avverkningsträd, en riktig mormor-tall av sitt slag. Att en stupad jättetall sörjs av naturvänner, är inget att förneka.

– Det är verkligen tråkigt att den inte finns längre. Det var förmodligen för att det har blivit angripet av hästmyra under längre tid och blivit ihålig och instabilt. Dessutom kom den tuffa vintern och förstörde det sista med sin blötsnö och sina hårda vindpustar.

Eftersom det tar mellan 500 och 600 år för tallen att bli såhär enorm så kommer varken våran generation eller nästkommande få uppleva det här. Säger skogsbiologen till SVT.

Related Posts